توضیحات دکتر شریفزاده درباره انواع و علل پای پرانتزی
به نام خدا دکتر سید رضا شریفزاده هستم جراح و متخصص ارتوپدی تو این وویس کوتاه میخواهم در خصوص پای پرانتزی در حقیقت انواع و علل پای پرانتزی و درمانهایش یک مختصر صحبت کنم اول در خصوص تعریف پای پرانتزی، در حقیقت چه زمانی ما راستای اندام را پرانتزی در نظر میگیریم.
چگونه بدانم پای من پرانتزی است؟
ببینید وقتی که ما در حالت ایستاده مچ پا را بهم دیگر جفت میکنیم و به هم دیگر میچسبانیم انتظار داریم که زانو هم کاملا به همدیگر چسبیده باشد و هر فاصلهای که بین زانو وجود داشته باشد این پا پرانتزی محسوب میشود.
خب مسلم است که این در حقیقت فاصلهی کم نوع خفیف پای پرانتزی است و هر چه که پای پرانتزی شدیدتر باشد این فاصله بیشتر میشود. در مورد عللش اگه بخواهم به صورت مختصر خدمتتون عرض بکنم؛
علل پرانتزی شدن پا چیست؟
عللش در سنین مختلف متفاوت است تو سنین پایین در کودکی خب پای پرانتزی در بدو تولد اصلا وجود دارد به صورت فیزیولوژیک یا طبیعی وجود دارد و به تدریج این پای پرانتزی تبدیل به پای ضربدری و بعدشم در حقیقت به راستای نرمال میرسیم.
بنابراین در بدو تولد اصلا پای پرانتزی طبیعی است. تو سنین بالاتر از سه سال ممکن است که به دلیل اختلالاتی که تو صفحهی رشد وجود دارد باعث ایجاد پای پرانتزی شود؛ خب بیماری که در این زمینه هست بیماری بالانت که معمولا باعث ایجاد پای پرانتزی شدیدی میشود. توی دوران کودکی علتهای دیگهای که وجود دارد برای پای پرانتزی زمینههای خانوادگی یعنی پای پردازی سرشتی است که معمولا به صورت خانوادگی پدرمادر و یا در حقیقت افراد درجه اول این پای پرانتزی را دارند.
گاها هم ممکن است که تا آخر عمرشون هیچ مشکلی براشون ایجاد نکند. گاها هم منجر به بروز آرتروز زودرس میشود. از علتهای دیگر پای پرانتزی که معمولا هم اکتسابی هستش، آسیبهای صفحه رشد حالا به دلیل ضربه شکستگی عفونت و یا ساییدگی مفصل هم یکی دیگر از علل های پای پرانتزی است؛ یعنی هم پایه پرانتزی میتواند علت ساییدگی زودرس باشد و هم ساییدگی به تدریج باعث تشدید پای پرانتزی شود.