دکتر سید رضا شریف زاده | متخصص ارتوپدی و جراحی های فوق تخصصی زانو، لگن و آسیب های ورزشی

دکـتر سـیـد رضـا شــریـف زاده

🩺 متخصص ارتوپدی و جراحی های فوق تخصصی زانو و لگن

توضیحات دکتر شریفزاده درباره مراقب‌های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

در این پادکست دکتر شریفزاده به مشکلات شایع بعد از عمل اشاره می‌کند و مراقبت های مورد نیاز بعد از عمل را بیان می‌کند.


به نام خدا دکتر سید رضا شریف‌زاده هستم جراح و متخصص ارتوپدی، در این پادکست کوتاه می‌خواهم در‌خصوص مراقبت‌های بعد از تعویض مفصل لگن، صحبت کنم.

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

همانطور که می‌دانید تعویض مفصل لگن، یکی از عمل‌های بزرگ جراحی ارتوپدی محسوب می‌شود. در صورتی که تمام مواردی که لازم است از طرف جراح و از طرف بیمار رعایت بشود، معمولاً عملی است که نتیجه‌ی خیلی خوبی می‌تواند داشته باشد. ما در مورد مراقبت‌های بعد از عمل تمام تلاشمون این است که عوارض عمل را کم کنیم؛ بنابراین باید در خصوص عوارض عمده بعد از تعویض مفصل لگن اطلاعات داشته باشیم که با استفاده از یک سری راهکارها، ریسک این عوارض را پایین بیاوریم.

مهم ترین عارضه بعد از تعویض مفصل لگن چیست

مهمترین عارضه‌ای که ما بعد از تعویض مفصل لگن از آن نگران هستیم و می‌ترسیم، در حقیقت حوادث لخته‌پرانی است؛ یعنی خون لخته بشود و حرکت کند به سمت اندام‌های حیاتی که می‌تواند در حقیقت عوارض تهدیدکننده حیات هم داشته باشد. بنابراین استفاده از داروهایی که عمدتاً رقیق‌کننده‌ی خون هستند بعد از عمل جراحی تعویض مفصل لگن ضروری است و معمولا توی نسخه‌ی تجویز شده بعد از عمل حتماً وجود دارد. بنابراین حتماً باید داروهایی که بعد از عمل جراحی توسط پزشک تجویز می‌شود، که مهم‌ترین قسمت آن، داروهای ضدانعقاد است، حتماً باید مرتب طبق دستور پزشک استفاده شود. علاوه بر استفاده از داروهای ضد انعقاد یک سری فعالیت دیگر خطر لخته شدن را کم می‌کند، از جمله تحرک کافی مچ‌پا و زانو، بر روی سمتی که عمل شده و سمتی که عمل نشده است همچنین تحرک کافی و راه رفتن البته طبق نظر پزشک معالج، که آیا وضع گذاری را اجازه می‌دهد یا اجازه نمی‌دهد؛ چون بعضی از عمل‌های جراحی، پس از عمل امکان وزن‌گذاری وجود دارد و تو بعضی از موارد ممکن است یک مقدار محدودیت وزن‌گذاری داشته باشد.

ولی در هرصورت معمولاً سعی می‌کنیم، بعد از اعمال جراحی تعویض مفصل لگن، مریض خیلی زود حرکت کند؛ که ریسک این حوادث بامبولی یا لخته پرانی، به حداقل برسد. پس طبق مواردی که ذکر شد، استفاده از داروها، تحرک کافیه مفاصل و یا راه‌رفتن، دو تا از راهکارهای بسیار مهم برای جلوگیری از حوادث تهدیدکننده‌ی حیات که بسیار می‌تواند وخیم و نگران کننده باشد.

عفونت بعد از عمل جراحی تعویض مفصل لگن

دومین عارضه‌ای که ما خیلی نگرانش هستیم در تعویض مفصل لگن و ازجمله در همه عمل‌های جراحی و به خصوص در مواردی که از پروتز استفاده می‌شود عفونت است. چون خون اطراف پروتز می‌تواند پر دردسر باشد. خیلی از اوقات نیاز به جراحی‌های متعدد دارد و خیلی از اوقات ممکن است نتیجه‌ی عمل ما را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین پیشگیری از عفونت خیلی اهمیت زیادی دارد. قسمتی از پیشگیری عفونت مربوط به رعایت مسائل قبل از جراحی و حین جراحی است؛ یعنی اگر زمینه عفونتی قبل از عمل وجود دارد، باید حتما درمان شود. مثلا دندان چرکی یا عفونت فعالی در قسمتی از بدن وجود دارد، حتماً باید درمان شود. حین عمل نیز رعایت یک سری تکنیک‌ها اهمیت دارد.

مهم ترین عامل عفونت بعد از عمل تعویض مفصل لگن

بعد از عمل مراقبت از زخم، در حقیقت مهم‌ترین فاکتور برای جلوگیری از عفونت می‌باشد و زخم باید حتماً در شرایط استریل نگهداری شود. بخصوص در روزهای اول بعد جراحی که ممکن است حتی خونریزی داشته باشیم، (زخم در حقیقت ضد آب نیست) حتماً باید رعایت شرایط استریل پانسمان منظم طبق دستور دقیق پزشکی معالج حتماً باید انجام بشود که از عفونت جلوگیری می‌شود. استفاده از آنتی‌بیوتیک در بعد از عمل جراحی خیلی اتفاق نظر وجود ندارد، خیلی از جراح‌ها آنتی بیوتیک خوراکی را بعد از عمل ممکن است تجویز نکنند، البته بستگی به شرایط دارد، گاهی اوقات ممکن است تجویز شود. در هر صورت رعایت نسخه‌ی دارویی و استفاده از داروهای مورد نیاز بعد از عمل و پانسمان منظم، دوتا از فاکتور های بسیار مهم برای جلوگیری از عفونت است. در پادکست بعدی در خصوص عوارض دیگر و راه‌های پیشگیری از آن بیشتر صحبت می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوبت دهی از طریق تلفن گویا و یا ارسال پیام به شماره واتساپ مطب