دکتر سید رضا شریف زاده | متخصص ارتوپدی و جراحی های فوق تخصصی زانو، لگن و آسیب های ورزشی

دکـتر سـیـد رضـا شــریـف زاده

🩺 متخصص ارتوپدی و جراحی های فوق تخصصی زانو و لگن

توضیحات دکتر شریفزاده درباره اینکه چه زمان متوجه جوش خوردن استخوان شکسته می‌شویم؟

پاسخ دکتر شریف زاده به این سوال "چه زمان متوجه کامل شدن فرایند جوش خوردن استخوان شکسته میشویم؟"


به نام خدا دکتر سید رضا شریف‌زاده هستم جراح و متخصص ارتوپدی می‌خواهم تو این ویس در خصوص این سوال صحبت بکنم که به دنبال شکستگی ما کی متوجه بشویم که در حقیقت فرایند جوش خوردن استخوان چه زمانی کامل شده و درمان کامل شده است.

چگونه بفهمیم استخوان شکسته جوش خورده است؟

باز هم این سوال یه مقدار کلی است و یک نکته‌ای را قبل از اینکه به این سوال جواب بدهم باید بگویم که استخوان جزو معدود بافتهایی است که می‌شود گفت، بافت منحصر به فردی است در بدن که فرایند جوش خوردن و یونیون در حقیقت Regeneration است یعنی چی؟ یعنی کاملا بافتی شبیه به بافت اولیه تو فرایند جوش خوردگی اتفاق بیفتد جایگزین می‌شود برخلاف بسیاری از بافت‌ها مثلاً بافت پوست که اگر زخمی ایجاد بشود اون زخم هیچوقت بافت طبیعی قبل از آسیب پیدا نمی‌کند و بافت اسکار جایگزینش می‌شود و به همین دلیل هم است که هر زخمی که به خصوص اگر عمقی باشد جایش روی پوست می‌ماند، اما در مورد استخوان اینجور نیست یعنی استخوان توانایی‌ای نداره که بافتی شبیه به بافت اول  استخوان ایجاد بکند خب این در حقیقت خصوصیات منحصر به فردی است که در استخوان وجود دارد.

بنابراین اگر شکستگی خارج مفصلی باشد و سطوح مفصلی را درگیر نکرده‌ باشد بعد از درمان در حقیقت می‌شود گفتش که کاملاً مثل روز اول انگار اتفاقی نیفتاده و شکستگی اتفاق نیفتاده و می‌تواند کاملا عملکرد قبلی خودش را داشته باشد از نظر علمی زمانی ما می‌گوییم که فرایند جوش خوردن استخوان کامل شده که همه‌چیز به روز اول برگشته باشد، یعنی راستای استخوان مثل روز اول بدون انحراف باشد؛ در حقیقت کورتکس استخوان قسمت عمده‌اش جوش خورده باشد یعنی حداقل سه چهارمش جوش خورده باشد و مدولای استخوان (آن کانال داخل استخوان) کاملا باز شده باشد. در این صورت ما می‌گوییم کاملا یونیون کامل شده است.

گاهی اوقات ممکن است که تمام این اتفاقات کامل نیفتاده باشد ولی باز هم ما این را قابل قبول بدانیم مثلاً ممکن است. در بسیاری از استخوان‌ها به خصوص مثلا استخوان‌هایی که مفاصل بالا و پایینشان دامنه حرکتی زیادی دارند مثل بازو، ما انحراف از محور استخوان را تا مثلا حدود چهل یا چهل و پنج درجه هم قابل قبول بدانیم. بنابراین جمله‌ای که من همیشه می‌گویم این است که ارتوپدی مثل نجاری نیست یعنی قرار نیست همیشه استخوان‌ها مثل دوتا چوب شکسته کنار هم قرار بگیرند؛ بر اساس محل استخوان، محل شکستگی، نوع شکستگی، شرایط قابل قبول و زوایای قابل قبولی وجود دارد که در حقیقت با مشورت پزشک جراح ارتوپد اگر این‌ها وجود داشته باشد ما این را می‌پذیریم و ممکن است که درمان اضافه‌تری انجام ندهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوبت دهی از طریق تلفن گویا و یا ارسال پیام به شماره واتساپ مطب